Piata Victoriei Timisoara

piata victoriei timisoara
piata operei timisoara

Piata Victoriei din Timisoara, unul din obiectivele turistice de prim rang al orasului, se aflã in centrul Timisorii flancatã de clãdiri impunãtoare. Aceasta piatã panã in 1989 se chema piata Operei, dar la Revolutie, aici s-au adunat mii de oameni, seri la rand, scandand impotriva regimului comunist. Acestia sunt ce care au creat Proclamatia de la Timisoara, scriind astfel si o  noua istorie; asa cã dupã revolutie s-a considerat cã numele corect al acestei piete ar fi Piata Victoriei.  Aceasta piatã are la partea de sud Catedrala Mitropolitanã, un alt edificiu de frunte al Timisorii, iar la celalalt capãt Opera Nationalã Romanã si Teatrul de Stat din Timisoara.
Partea dreaptã a aceste piete, cum te indrepti dinspre Catedralã spre Operã, se numeste “Corso” , iar partea stangã cum te intorci dinspre Operã spre Catedralã se numeste “Surogat”.
Cele doua promenade flancheazã la randul lor un parc frumos si o statuie “Lupoaica cu puii”, o replicã a celebrei statui “Lupei Capitolina” de la Roma; Statuia “Lupoaica cu puii” din Timisoara este o replicã daruitã chiar de orasul Roma in 1926, Timisoarei.
Aceasta piatã a fost ridicatã pe locul fortificatiilor vechii cetãti, la inceputul secolului trecut, cand zidurile vechii cetãti au inceput sã fie demolate ca urmare a necesitãtii creerii de spatiu vital pentru orasul Timisoara, aflat in continuã dezvoltare.
Acest spatiu, la inceput a primit numele de Bulevard Regele Ferdinand , ulterior in timpul comunistilor numindu-se Bulevardul 30 Decembrie.

piata victoriei timisoara

piata victoriei din timisoara

In jurul acestui bulevard, s-au construit si cateva hoteluri, necesare sa ofere cazare in timisoara pentru calatorii veniti in oras. Unul dintre cei care a apelat la cazare in Timisoara fost chiar imparatul Franz Joseph al Austriei, care se presupune cã a avut cazare cel putin o noapte in Timisoara. Vizavi de cladirea Operei , in stanga cum stai in fata Operei se aflã Clãdirea veche a Hotelului Timisoara, astãzi renovatã si cu aceeasi destinatie ca la inceputuri, aceea de a oferi cazare la hotel in Timisoara, un hotel elegant cu mai multe etaje (6 etaje), de unde poti avea o privire de ansamblu asupra Pietei Victoriei. Existau desigur in Timisoara si alte unitati de cazare , hoteluri si moteluri care asigurau cazare strainilor care doreau sa cumpere cazare in Timisoara, dar dupa revolutie, servicile de cazare in Timisoara, au luat un nou avant prin construirea unei multimi de pensiuni si hoteluri noi. Astfel se putea gasi cazare in Timisoara, la conditii excelente la aproape jumatate din tarifele hotelurilor existente pana atunci.
Dar sa ne intoarcem la Piata Victoriei ; aceasta Piata este cel mai bun loc pentru o promenada in centrul Timisorii; foloseste-o si tu !